De gothic-cultuur in Nederland

Je hebt ze ongetwijfeld weleens ergens zien lopen: gothics. Deze mensen zijn gehuld in donkere kleding, voornamelijk zwart, en hebben daarnaast ook vaak sierraden en piercings. Deze subcultuur heeft zich de afgelopen jaren steeds verder over de wereld verspreid. Ook in Nederland komen we steeds meer aanhangers van de gothic-cultuur tegen. De meeste Nederlanders vinden de aanhangers van deze subcultuur maar vreemd. Zij weten echter niet wat deze cultuur precies inhoudt. Daarom vertellen wij jou in deze tekst alles wat je moet weten over de gothic-cultuur in Nederland.

 

img1

Het ontstaan van de gothic-cultuur

Voor het ontstaan van de gothic-cultuur moeten we terug naar de jaren ’80. Deze cultuur ontstond als het ware als een variant van de gothic rock-scene. Dit is een subgenre van postpunk, dat ook wel bekend staat als new wave. In deze jaren stond de cultuur echter nog in de kinderschoenen. Er waren dan ook nog niet veel aanhangers en de meeste mensen keken wat raar tegen gothic’s aan. Dit veranderde halverwege de jaren ’90, toen de subcultuur meer bekendheid kreeg. Sindsdien is de gothic-cultuur zich langzaam maar zeker steeds verder gaan ontwikkelen in grote delen van de wereld, waaronder in Nederland.

 

Waar vind je Nederlandse gothic’s ?

Gothic’s kun je vandaag de dag overal tegenkomen in Nederland. Aangezien het aantal aanhangers fors is toegenomen, is de kans groot dat jij regelmatig een gothic over straat ziet lopen. Ze vallen goed op, maar deze subcultuur is nog aanzienlijk in de minderheid. Toch komen er ook steeds meer plekken waar gothic’s elkaar ontmoeten. Zo worden er bijvoorbeeld speciale meetings georganiseerd. Hier kunnen aanhangers met elkaar in contact komen. Er zijn tegenwoordig zelfs festivals die geheel in het teken staan van de gothic-cultuur.

 

img2

De invloed van de media op de gothic-cultuur

Waar gothic’s in de beginjaren nog voornamelijk ondergronds leefden, treden zij vandaag de dag steeds meer in de openbaarheid. Dit is ook de media niet ontgaan. De media zorgt er echter vaak voor dat gothic’s in een slecht daglicht gesteld worden. Zo wordt deze subcultuur met regelmaat weggezet als vreemd en duister. Daarnaast wordt vaak gedacht dat gothic’s depressief zijn en zichzelf verwonden. Bij sommige aanhangers van de stroming is dit inderdaad het geval, maar het merendeel wil hier echter niets mee te maken hebben.

 

Aanhanger worden van de gothic-cultuur

Vind jij het ook fascinerend om mensen in zwarte kleding te zien lopen? Dan voel jij je mogelijk wel aangetrokken tot deze subcultuur. In dat geval kun je natuurlijk het beste zelf ook aanhanger worden van de gothic-cultuur. Dit is echter een hele omslag. Veel mensen weten dan ook niet hoe zij gothic moeten worden. Met zwarte kleding alleen ben je er natuurlijk niet. Je kunt je het beste eerst inlezen in de cultuur. Op deze site geven wij jou en andere websitebezoekers meer informatie, maar mogelijk vind je dit wel niet voldoende. Gelukkig zijn er nog talloze andere sites. Geloof echter niet direct alles wat je op het internet ziet. Er zijn namelijk genoeg sites de verkeer voor hun website kopen. Op deze manier proberen zij alleen maar meer websitebezoekers te krijgen. Het is niet hun doel om mensen te informeren over de gothic-cultuur en nieuwe aanhangers te werven.