www.gothic-nederland.nl


Gothic kleding

 

Binnen de gothic-scene zijn verschillende stijlen in muziek maar ook in de kleding. Vaak gaat de smaak van muziek en kleding gelijk op, maar dat hoeft natuurlijk niet. De kleding, haarstijl en make-up wordt vaak gezien als een uiting van gevoel, je kunt er bijvoorbeeld veel creativiteit in kwijt. Hieronder een aantal stijlen. De lijst is nog niet compleet, ik ben nog steeds op zoek naar de kleding en omschrijving daarvan van diverse andere stijlen zoals EBM, industrial, noise, batcave en eventuele andere stijlen.


De antiquity stijl

 

De antiquity stijl zie je erg veel in de gothicscene. Hieronder verstaan we de mooie lange jurken, veelal van fluweel met een strak lijfje en een (soms) wijd uitlopende rok. Behalve fluweel wordt er ook vaak kant, tule, voile en velours gebruikt. De heren dragen  blouses met veel ruches, soms gecombineerd met een lange zwarte mantel. De mouwen van zowel de dames- als de herenkleding lopen vaak wijd uit, de zogenaamde batwings. De kleuren die je het meest tegenkomt zijn zwart, paars, rood, aubergine, blauw, groen en ook wel wit. Als schoeisel worden puntschoenen en hoge rijglaarzen gedragen, al zie je de laatste jaren steeds vaker dat men deze stijl ook combineert met "kisten" of varianten daarop. Het haar is meestal zwart, maar eigenlijk zie je alle kleuren wel, van natuurlijk blond tot paars. Meestal is het haar lang, ook bij de heren. De make-up is vaak een bleke foundation gecombineerd met zwart opgemaakte ogen en lippen. Maar ook zie je mensen met weinig of helemaal geen make-up of goth's met kleine kunstwerkjes in alle mogelijke kleuren rondom hun ogen. Zilveren sieraden en chokers van fluweel of kant worden veel gedragen. Deze stijl vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen en het britse victoriaanse tijdperk en is onder te verdelen in de mediaval en victoriaanse stijl.

 

De cyberpunk / cybergothic stijl

 

Deze stijl valt op door het veelvuldige gebruik van de materialen lak, pvc en / of rubber. Ook gekleurde en gewatteerde stoffen, netpanty's en netshirt zie je veel. De kleding is vaak strak en kort, futuristisch, stoer en verleidelijk. Zwart komt veel voor maar ook diverse (neon)kleuren. Schoenen zijn vaak versierd met grote gespen en ook hoge platformschoenen worden veel gedragen. De make-up die gedragen wordt kan variëren van felle kleuren tot zwart, of helemaal niet. Iets wat je vaak tegenkomt binnen deze stijl zijn de gekleurde haarextensions. Als sieraden wordt vaak gebruik gemaakt van chokers met spikes in leer / metaal of in neonkleuren.

 

De fairygoth  stijl


De fairygoth stijl is afgeleid van sprookjesfiguren zoals elfjes. Er worden felle kleuren en glanzende stoffen gebruikt in de kleding. Soms zie je ook daadwerkelijk mensen met vleugeltjes lopen. Bij de make-up wordt vaak gebruik gemaakt van felle kleuren en glitters. Al met al een sprookjesachtig geheel. Deze stijl wordt ook wel bij de cybergothic stijl ingedeeld.

 

De spice goth stijl

 

Wat het meest opvalt aan deze stijl zijn de korte jurkjes en wijde rokjes die gedragen worden. Meestal wordt zwart daarin gecombineerd met één of meerdere kleuren zoals roze, blauw, paars of groen. Als schoeisel worden vaak hoge laarzen gedragen. Het haar is meestal zwart, soms met gekleurde delen en wat je vaak ziet is één of twee hoge staarten en een korte pony. Als make-up worden verschillende stijlen gebruikt of gecombineerd. Het geheel doet erg meisjesachtig aan en is waarschijnlijk afgeleid van de gothic lolita stijl.

 

Elegant gothic lolita

 

De gothic lolita stijl is een kledingstijl die in 1999 in Japan is ontstaan. Deze kledingstijl is geïnspireerd op een Europees modeverschijnsel van de late 19e / begin 20e eeuw. Sinds een aantal jaren is deze stijl ook in Nederland te vinden.
De lolita stijl vertoont veel elementen van de Victoriaanse stijl maar bij gothic lolita is dit alles wat schattiger gemaakt. Rokken tot net boven de knie, petticoats, pofmouwtjes, kniekousen, lintjes, kantjes en schattige schoentjes (Mary-Janes) horen hierbij. De Japanners hebben bij het bedenken van de naam lolita niet bedoeld te refereren naar het lolita dat wij hier kennen van Nabokov. Ze hebben het bedoeld als Gothic: de Victoriaanse stijl, Lolita: meisjesachtig.

Onder elegant gothic lolita vallen verschillende stijlen:
Elegant gothic aristocrat, kodona en alle andere varianten lolita zoals sweet lolita, sailor lolita, classic lolita, gothic lolita, punk lolita, hime (princess) lolita en country lolita. De namen refereren naar de stijl waarop het nog eens extra geïnspireerd is. Laten we eens in gaan op de bekendste stijlen:

Gothic lolita:
De bekendste stijl van lolita die op gothic gebaseerd is.
Hoofdkleur is zwart, soms gecombineerd met witte accenten.

Sweet lolita:
Zoals de naam al zegt, is dit de schattige stijl van lolita.
Veel zoete kleuren en prints op de kleding.

Classic lolita:
Dit is een wat rustigere stijl van lolita.
Bijna geen kant en donkere kleuren zoals rood.

Elegant gothic aristocrat:
Dit is een wat volwassener stijl van lolita die erg elegant is en veel weg heeft van gothic. Lange rokken, mooie blouses met ruffels, hoge plateauhakken.

Kodona:
Kodona is eigelijk het zelfde als Dandy maar dan wat extremer. In deze stijl kan je je fantasie los laten gaan met het creëren van een outfit. Een blouse, driekwart pofbroek en bijpassend jasje of gilet is de basis. Deze stijl wordt door zowel jongens als meisjes gedragen.